Fordeler og ulemper ved lån uten sikkerhet

Mange velger å ta opp lån uten sikkerhet, i ulike størrelser og til veldig ulike formål. Noe av grunnen er kanskje at det innebærer en relativt rask og enkel prosess. Denne type lån kan også være mere fleksibelt enn mange andre.

Men det betyr ikke at du bør ta en spontan avgjørelse før du har tenkt deg om. Hvor mye trenger du egentlig å låne? Hvor lenge trenger du pengene? Hvor lett blir det å betale tilbake et lån uten sikkerhet i fremtiden, og ikke minst, hva innebærer det?

For å forstå hva et lån uten sikkerhet betyr, må du først vite hva som menes med sikkerhet.

Hva menes med sikkerhet i sammenheng med lån?

Når banken snakker om sikkerhet, så mener den først og fremst sikkerhet for seg selv. Banken må være trygg på at de får tilbake pengene de låner bort. 

Ofte innebærer dette at du stiller med noe dyrebart du eier. Når det gjelder veldig høye lån kan dette være et hus, en leilighet, en båt eller en bil. Men visse banker kan også akseptere mindre verdisaker med lavere verdi som for eksempel et møbel, en sykkel, et smykke eller en klokke.

Medlåntaker er også en form for sikkerhet

En annen måte å gjøre banken trygg på, er å bruke en medlåntaker. Da får du med deg en annen person som skriver under på avtalen med deg. Om du er uheldig og ikke kan betale senere, så stilles han eller hun ansvarlig.

En medlåntaker kan være en stor fordel å ha med seg om det er vanskelig å få lånet innvilget, men det kan også være en stor risiko å ta, på lik linje som når du stiller med eiendeler som sikkerhet.

Derfor er lån uten sikkerhet en løsning mange foretrekker. Så hva er egentlig fordelene og ulempene ved denne typen lån?

Fordeler ved lån uten sikkerhet

Søknad om lån uten sikkerhet innebærer en raskere og enklere prosess

Et lån uten sikkerhet, spesielt et forbrukslån, er oftere raskere og enklere å få innvilget. Du trenger ikke velge ut en eiendel på forhånd som banker skal godkjenne. Du slipper også å få verdien på denne vurdert av en tredjepart. Dette kan dessuten både ta tid og koste deg ekstra penger. Hvis banken sier nei har du gjort dette forgjeves.

Derfor kan et lån uten sikkerhet være en perfekt løsning i mange situasjoner, spesielt om du har behov for et forbrukslån på dagen. Det er også en fordel om du ikke søker om veldig store summer.

Du risikerer ikke eiendeler eller personlige forhold med lån uten sikkerhet

Det som gjør avtalen sikrere for banken kan gjøre den mer usikker for deg. Det står mye på spill om du lar banken selge noe du eier om uhellet er ute. Det samme gjelder om de går til medlåntakeren din og krever inn pengene.

Selvfølgelig er det ingen som tar opp et lån og forventer at de skal misligholde det. Men livet kan være uforutsigbart, og vanskelige situasjoner kan oppstå. Plutselig kan det dukke opp en stor utgift som er kritisk å prioritere, eller du kan bli arbeidsløs eller gå ned i lønn på kort varsel.

Om banken kommer og selger bilen, huset eller leiligheten din på toppen av dette, er det ikke hyggelig, spesielt om du har familie som også blir påvirket av dette. Tar du opp et lån uten sikkerhet slipper du i det minste dette problemet.

Lån uten sikkerhet er mer demokratisk siden flere kan søke

Det er ikke alle som eier huset eller leiligheten de bor i. Det er heller ikke alle som velger å kjøre bil. Mange lever også med få dyrebare eiendeler. Kanskje møblene er arvet eller kjøpt brukt. Det at du eier lite har ikke nødvendigvis sammenheng med en dårlig inntekt. Det kan like gjerne være et bevisst valg for miljøets skyld, eller rett og slett bare en smakssak.

Uansett grunn hindrer det deg i å stille med sikkerhet når du søker om lån hos banken. Derfor åpner lån uten sikkerhet opp for at flere typer profiler får en sjanse.

Ulemper ved lån uten sikkerhet

Renter og gebyrer er ofte mye høyere på lån uten sikkerhet

Dette punktet bør du alltid regne med at stemmer, uansett hvilken bank du går til, eller hva slags avtale de gjør med deg. Om banken ikke kan selge noe for å få tilbake lånet, så må de tjene det inn på en annen måte.

Dermed blir det dyrere for deg å ha et lån uten sikkerhet. Spesielt om du har lånet over lang tid. Bare ved å sammenligne den nominelle renten med andre typer lån blir dette åpenbart. I tillegg kommer det gebyrer hver måned, ett ekstra gebyr i året, og et oppstartsgebyr. Altså blir den effektive renten enda høyere, når du legger sammen alt dette.

Og så har du selvfølgelig gebyrene som blir lagt til gjelden om du er forsinket med betalingene. Derfor er det ekstra viktig at du betaler ned på et lån uten sikkerhet på jevnlig basis og i tide. Det finnes også billigere lån du kan vurdere.

Banken kan være strengere på andre områder med lån uten sikkerhet

Banken kan også ville kompensere for mangel på sikkerhet med andre metoder. Antageligvis vil de være strengere enn ellers når de gjør en kredittsjekk.

Har du for eksempel vært sen med andre betalinger tidligere? Har du mye gjeld fra før av som du ikke har betalt ned? Har du lav inntekt? Eller jobber du kanskje frilans og har en inntekt som går opp ned? Da kan det bli vanskeligere å få innvilget lån uten sikkerhet.

Banken tjener kanskje godt på renter og gebyrer om du bruker lang tid på å betale ned på lånet, men om du ikke kan betale i det hele tatt, taper de penger på deg. 

Ta et lån uten sikkerhet på alvor

Dette siste punktet gjelder mer deg selv enn banken din. Men det er allikevel et viktig punkt. Et lån uten sikkerhet er nemlig enklere for de fleste av oss å ta litt lett på.

Kanskje tenker du at det ikke får noen konsekvenser om du er for sen med betalingene. Det verste banken kan gjøre er å sende deg nye fakturaer, med ekstra renter og gebyrer. Du tenker kanskje at du uansett ikke vil merke noe stor forskjell i lengden. Om det tar noen måneder ekstra å betale, så har det ikke så mye å si.

Dette kan lett utvikle seg til en dårlig vane. Det siste du vil er at gjelden din går til inkasso. Det kan vise seg å bli svært kostbart.