Hva er forskjellen på gode og dårlige forbrukslån?

I det siste har man kunnet lese i aviser som www.aftenposten.no at regjeringen har pålagt bankene å bli strengere når det kommer til det å gi forbrukslån. Mange nordmenn låner nemlig mer penger enn de har råd til å betale tilbake, og dette er spesielt tilfelle dersom man tar opp lån med for høye renter og dårlige vilkår. Men hvordan kan man egentlig skille et godt forbrukslån fra et dårlig? Hva avgjør hvor gunstig lånet er?

Dette er ting vi skal se nærmere på i denne guiden. Ved å velge markedets beste forbrukslån, vil det ikke bare bli lettere å betale tilbake pengene man har lånt – man vil også kunne spare mange tusen kroner. Man gjør med andre ord både seg selv og lommeboken en tjeneste om man gjør litt research før man søker om forbrukslån og andre lån uten sikkerhet. Les videre for å finne ut mer!

Rentene er viktige å sjekke!

Før man søker om forbrukslån, bør man sørge for å lese lånevilkårene nøye. Man bør spesielt vie oppmerksomhet til forbrukslånets effektive og nominelle rente. Pass på at disse rentesatsene ikke er urimelig høye, og vær obs på at rentene ofte står med små bokstaver. Noen aktører gir ut lån med ekstremt høye renter, gjerne på over 1 000 %, og disse må man naturligvis være litt skeptisk til. Jo lavere renter, jo bedre.

Når man tar opp et forbrukslån, kan det være lett å glemme at det ikke bare er lånebeløpet som skal betales tilbake – også rentene skal betales. Det er også viktig å vite at rentene som bankene reklamerer for som regel er den laveste renten de gir. Det er ikke gitt at man får denne renten, da rentene avgjøres av resultatene man får i kredittsjekken banken gjennomfører. Har man dårligere betjeningsevne, blir rentene automatisk høyere.

Bruk sammenligningstjenester for forbrukslån

Rentene er altså helt avgjørende for hvorvidt et forbrukslån kan regnes som bra eller dårlig. Det kan være litt vanskelig å orientere seg på markedet, siden det finnes så mange banker og tilbud. Heldigvis finner man sammenligningstjenester for forbrukslån på nett, som VG sine verktøy. Med disse redskapene er det langt enklere å få den oversikten man trenger, og det blir selvfølgelig mye lettere å finne det aller beste lånet på markedet.

De forskjellige sammenligningstjenestene gir forbrukerne mulighet til å angi det beløpet de har behov for å låne, og gjerne hvor lang nedbetalingstid som trengs, og deretter vil verktøyet beregne billigste forbrukslån. Man finner også en rekke tester av forbrukslån og andre lån uten sikkerhet på nett. Man kan gjerne se på flere av disse testene, slik at man er sikker på at man finner Norges beste forbrukslån. Husk at noen tester er «kjøpt og betalt».

Sjekk at banken er sikker

I tillegg til å sjekke selve lånebetingelsene, som renter og nedbetalingstid, bør man sjekke at banken faktisk er sikker og til å stole på. Norske banker skal stort sett være trygge valg, men om man kommer over tvilsomme utenlandske banker på nett bør man være på vakt. Det kan være lurt å lese hva andre forbrukere sier om en bank før man søker lån der. Sjekk for eksempel ut sider som Trustpilot.

I tillegg kan man sjekke banken på egen hånd, noe man kan gjøre ved å se nærmere på drift og regulering av banken. Dette er som regel noe man vil finne informasjon om på nettsiden til banken. Man kan ofte gjøre lurt i å velge anerkjente banker man har hørt om tidligere, og gjerne de man ser mest reklame for på TV og i andre medier. De største bankene har alt å tape på å være useriøse.

Få en god nedbetalingsplan

Når man søker etter forbrukslån, kan vi ikke understreke nok hvor viktig det er å sjekke nedbetalingsplanen. Se gjennom den, og vær sikker på at man kan klare å betale lånet til avtalt tid. Pass på at det er rom for uforutsette utgifter også, da man aldri vet om bilen plutselig må på verksted, eller om hunden må til dyrlegen. Nedbetalingsplanen gir også en idé om hvor mye man faktisk må betale tilbake, sammenlignet med hvor mye man har lånt.

De beste bankene gir kundene mulighet til å velge nedbetalingstid selv, innenfor visse rammer naturligvis. Man får typisk mulighet til å velge nedbetalingstid mellom en måned og fem år. Det kan kanskje være attraktivt å ha lang nedbetalingstid på grunn av lavere månedlige kostnader, men husk at totalbeløpet blir mye høyere jo lengre tilbakebetalingen drøyer. Det løper tross alt renter hver eneste måned på lånet, og rentene er høyere på de dårlige forbrukslånene.

Konklusjon

  • Gode forbrukslån har lavere rente
  • Gode forbrukslån vinner i tester og kåringer
  • Sjekk at banken er anerkjent og seriøs
  • Lånet bør ha en god nedbetalingsplan

Det kan være vrient å skille et godt forbrukslån fra et som er mindre bra. Det viktigste man bør være obs på, er utvilsomt rentene. Jo lavere renter, jo bedre! Det finnes gode sammenligningssider der man kan se hvilke forbrukslån som er best, og det er også lurt å sjekke tester. Ellers gjelder det å finne et forbrukslån med gode vilkår rundt tilbakebetaling. En god nedbetalingsplan er alfa og omega. Sjekk også at banken er seriøs.